Het is een goede zaak dat de Belastingdienst het versoepelde regime met betrekking tot de coronaschulden verlengt tot 1 april 2024, zoals staatssecretaris Van Rij van Financiën 30 augustus aan de Tweede Kamer heeft laten weten. Die versoepeling houdt in dat de Belastingdienst langere tijd genoegen neemt met hetzelfde percentage dat andere schuldeisers krijgen bij een schuldsanering, in plaats van de gebruikelijke 200 procent. Dat helpt om ander schuldeisers mee te krijgen in een akkoord, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.
Meer tijd
De ondernemersorganisaties hadden eerder al op verlenging van het versoepelde beleid aangedrongen. Niet alleen maakt het de kans op een succesvol saneringsakkoord groter, ook hebben ondernemers nu meer tijd om tot zo’n akkoord met schuldeisers te komen. Aanvankelijk zou de Belastingdienst tot 1 oktober aanstaande genoegen nemen met hetzelfde percentage als andere schuldeisers; nu wordt dat tot 1 april 2024.
Dwangbevel
Staatssecretaris Van Rij wil met de verlenging van het versoepelde beleid meer levensvatbare bedrijven helpen om van hun schulden af te komen. Volgens Financiën hebben circa 43.000 mkb-bedrijven die hun belastingschuld uit de coronatijd moeten gaan terugbetalen, nog niets van zich laten horen. Bedrijven die voor de deadline van eind augustus niet in actie zijn gekomen, zullen hun schuld in één keer moeten afbetalen. Een groot aantal kan deze maand een dwangbevel van de Belastingdienst verwachten.
Neem contact op
MKB-Nederland en VNO-NCW adviseren ondernemers die het betreft alsnog en met spoed contact op te nemen met de Belastingdienst. Die heeft zich tot dusver steeds coulant opgesteld en misschien is er nog een afspraak voor een regeling of maatwerk te maken. Wie zijn schuld niet kan betalen, doet er goed aan om voor schuldhulpverlening contact te zoeken met de gemeente of Geldfit zakelijk.
Bron MKBron MKB-Nederland