Werkzaamheden Kooybrug (N99) Den Helder - 14 okt t/m 25 april

OFHK Nieuws van 27-09-2024

Vanaf 14 oktober 2024 tot en met 25 april 2025 en nog een week in mei of juni 2025 renoveren ze de Kooybrug (N99) in Den Helder. De werkzaamheden zijn in 4 fasen opgebouwd. Elke fase brengt hinder met zich mee voor wegverkeer en scheepvaart. Op deze pagina leest u meer over de maatregelen die we nemen om de hinder zoveel mogelijk te verminderen.

Scheepvaart

Vanaf maandag 21 oktober 2024 tot eind april 2025 en een nog nader te bepalen week in mei of juni 2025 wordt de brug niet bediend. Dit betekent dat schepen hoger dan 8,30 m om moeten varen, omdat ze niet onder het vaste deel van de Kooybrug kunnen doorvaren.

We adviseren vaarweggebruikers om voor actuele informatie, ook over andere bruggen en sluizen, op de website Vaarweginformatie  (https://www.vaarweginformatie.nl/frp/main/#/home) te kijken.

Wegverkeer

De werkzaamheden voor het wegverkeer zijn opgebouwd in 4 fases. Tijdens de renovatie is het wegdek van zowel de hoofdrijbaan als de parallelrijbaan versmald. Zo zorgen we ervoor dat de constructie van de brug veilig blijft. Op de brug geldt een verkeerssnelheid van 30 km/h.

Omleidingen

Tijdens afsluitingen wordt het verkeer van de Afsluitdijk naar Den Helder omgeleid via de N99 naar de N249 en de N9 (Anna Paulowna en De Stolpen) of via de A7 naar de N248 en de N9 (Wieringerwerf en Middenmeer). Gele borden langs de weg geven de omleidingsroutes aan.

Doorgaand verkeer in de richting van Den Helder en Texel vanuit Amsterdam/Haarlem en ten zuiden daarvan wordt geadviseerd te rijden via de N9. Het doorgaand verkeer moet rekening houden met extra drukte en minimaal 30 minuten extra reistijd.

Voorbereidende werkzaamheden

Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 oktober 2024 vinden nachtafsluitingen plaats en is de brug afgesloten voor alle wegverkeer. Overdag is de brug bereikbaar voor alle wegverkeer. Vanaf 1 oktober starten de voorbereidende werkzaamheden rondom de brug.

Nachtafsluitingen vinden plaats van maandag 14 oktober tot en met vrijdag 18 oktober 2024. Tijdens de nachtafsluitingen die van 22.00 tot 05.00 uur duren is de brug afgesloten voor alle wegverkeer. Doorgaand verkeer kan gebruik maken van omleidingen. Nood- en hulpdiensten en bussen van Connexxion hebben altijd doorgang.

Fase 1

Van maandag 21 oktober tot en met vrijdag 20 december 2024 wordt de hoofdrijbaan (N99) van de Kooybrug vernieuwd. Op de parallelrijbaan (Touwslagersweg) is 1 rijbaan open voor verkeer. Weersomstandigheden kunnen invloed hebben op deze data.

Wegverkeer

Doorgaand verkeer in richting van Den Helder naar de Afsluitdijk heeft doorgang over de brug. Voor verkeer van de Afsluitdijk naar Den Helder is de brug afgesloten en geldt een omleiding. Houd bij omleidingen rekening met extra drukte en minimaal 30 minuten extra reistijd.

Nood- en hulpdiensten, openbaar vervoer

Hulp- en spoeddiensten en bussen van Connexxion kunnen in beide richtingen gebruik maken van de brug. Regeling van het verkeer in beide richtingen gebeurt overdag en ’s nachts door de inzet van verkeerslichten en in bijzondere gevallen met verkeersregelaars.

Landbouwverkeer

Landbouwverkeer kan buiten spitstijd in beide richtingen over de brug, buiten spitstijd alleen van de Afsluitdijk naar Den Helder. Regeling van het verkeer in beide richtingen gebeurt overdag en ’s nachts door de inzet van verkeerslichten en in bijzondere gevallen met verkeersregelaars.

Voetgangers en (brom)fietsers: veerpont

Voor voetgangers en (brom)fietsers vaart overdag tussen 06.00 en 22.00 uur een kosteloze veerpont over het Noordhollandsch Kanaal tussen de Rijksweg en de Balgweg. Bij het gebruik van de veerpont moet rekening gehouden worden met een wachttijd, met name in de spits.

Als alternatief voor de veerpont kan ook gebruik worden gemaakt van het openbaar vervoer. Behalve bij nachtafsluitingen wanneer de brug is afgesloten voor alle verkeer, zie de data hieronder.

Nachtafsluitingen

De nachtafsluitingen tijdens fase 1 vinden plaats van:

maandag 21 oktober tot en met zaterdag 26 oktober 2024

maandag 18 november tot en met vrijdag 22 november 2024

maandag 2 december tot en met zaterdag 7 december 2024 

Tijdens de nachtafsluitingen die van 22.00 tot 05.00 uur duren, is de brug helemaal afgesloten voor alle wegverkeer. Doorgaand verkeer kan gebruik maken van omleidingen. De veerpont vaart ’s nachts niet, voetgangers en (brom)fietsers hebben tijdens deze nachtafsluitingen geen doorgang. Nood- en hulpdiensten en bussen van Connexxion hebben altijd doorgang. Weersomstandigheden kunnen invloed hebben op de datums van deze nachtafsluitingen.

Tussen kerst en oud en nieuw

Er vinden in principe geen werkzaamheden plaats van maandag 23 december 2024 tot en met zondag 5 januari 2025; dan is de brug open voor alle wegverkeer. De brug wordt niet bediend, de hoogtebeperking voor schepen met een masthoogte van 8,30 m blijft van kracht. Weersomstandigheden in fase 1 kunnen invloed hebben op de data van deze openstelling.

Bron: Rijkswaterstaat (https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/projectenoverzicht/n99-renovatie-kooybrug-den-helder/hinder-en-maatregelen)

Kooybrug Kooybrug